@sZulamith: Próbáld ki tepsiben és annyi kelesztéssel amit 10:42-kor írtam.
Egy tálka víz is kell (2 dl) alá. Ha kisült, mosdatás után nem takarom le.
Ezt érdemes átlapozni:
Christine Ingram és Jennie Shapter
A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája
Nem drága a sütőhőmérő, arukereson megtalálod, amíg nem lesz villanysütő, hasznos tud lenni. Süteményeknél még fontosabb a pontos hőmérséklet.
@Oknyomozó: Amikor minden bekészitettem a tálba /olaj helyett vajat hasnálok/maximum 8 percig dagasztom amikor már a kezemhez sem ragad. Letakarom 10 perc pihentetés. Átgyuróm kb. 5-6 perc, majd pihentetés 10 perc. A fele időnél bekapcsolom a gázt. Sütőpapirral bélelt jénaiba teszem a tésztát, én szezám maggal szórom meg, vizezem a tetejét, és be az alacsonyabb hőfokra állitott sütőbe. Nincs óra a sütőn, ezért én a kis beállitható órát használom. Amikor csörög kiveszem /azt is meg kellett tanulnom, hogy ne égessem meg magamat/ vizezem, és tető nélkül 10 percig sütőm. Kész, kiboritom, újból fizezem a tetejét, majd betakarom.
@Audianer: 180 fokot ir a recept. Nekem 2 fokozatú a gázsütőm. Bemelegítéshez a magasabb, sütéshez az alacsonyabbat használom. A recept szerint 45 perc, nálam a 40 is elég. Levéve a tőtőt - vizesen átkenem - még 10 percig sütőm. Csodaszép pirosbarna lesz. Sütés előtt megszórom szezám maggal. @Oknyomozó:
Még nem próbáltam sütőben, a kényelmes énemnek teljesen megfelel, hogy berakok a gépbe mindent, és 4 óra múlva kiveszem. BL-80-as lisztet használok, azzal tartalmasabb a kenyér, mint a finomlisztből.
A "gép nélkül nem több munka"-val vitáznék. Amikor meghalt a gép mechanikája, kézzel dagasztottam a tésztát, az azért kicsit több meló, mint egy perc alatt beborítani mindent.
"Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Az internet tele van receptekkel, mégsem lehet igazán jó kenyérrecepteket találni."
Semmi baj nincs az otthon sütött kenyérrecepttel, a legegyszerűbb hagyományos magyar kenyér receptje kovásszal vagy élesztővel, banális.
A dolog buktatója ott van, ahol a poszt is, mikor is kevergetik a hozzávalókat, meg mindenféle zagyvaságokat tesznek bele a magoktól a pelyhekig.
Van a hagyományos kenyér, amit nagyanyáink sütöttek a kemencében, meg van a modern hülyeségreceptek tömkelege egy hibrid végeredménnyel, amit valamiért házikenyérnek próbálnak nevezni! Ne keverjük a dolgokat, hélóka!
Csak beleolvastam, de már ott sántított, hogy az alapanyagok közt az élesztőt említette, és nem a kovászt. Ezek a kenyerek nálam nem "házi" kenyerek, hanem csak otthon készültek.
Az igazi házi kenyér kovásszal készül, de a legfontosabb a LASSÚ kelesztés. A teljes kiörlésű gabona pedig csak divatos baromság (ráadásul olyan baktériumok is bekerülhetnek, aminek nem kéne). Rostot máshogy is be lehet vinni.
A képeken látható morzsálódó kenyérutánzatokra én nem lennék büszke.
Graham-liszt (GL 200)
A Graham-liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb.
tudatosvasarlo.hu/cikk/liszt-kisokos-melyiket-valasszam
@Gehekko: Egyetértek. 15 éve kaptam egy kenyérsütő gépet, mert nekik sem kellett, de én sem használom.
Ha kézzel gyúrom, rögtön tudom, hogy a lisztnek milyen a sikértartalma, ha gyönge, kevesebb vizet vesz föl.
A kézzel készült előbb készül el, mint a gépi és nem kerül több munkába és nem tégla a végeredmény.
Első jó tanács, a kenyérsütő gépet el kell felejteni! Próbáld ki simán sütőben és ég és föld lesz a különbség!! Mindenkit le kell beszélni róla, hogy vegyen ilyen gépet. Csak tenni kell egy próbát sütőben és megérted miért!
Én tejport és darált köménymagot szoktam még beletenni a kenyérbe, illetve ha van, szezámmag pehelyt is pár kanállal. A rizsliszt és kukoricaliszt nem igazán való kenyérbe, csak keveset szabad tenni belőlük (pár kanállal), különben rontják a minőségét. És több élesztőt teszek bele (kb. kétszer annyit), hogy rendesen felfúvódjon, különben olyan tömör és kemény lesz, hogy a hullámos pengéjű késsel is alig lehet elvágni.
A kész kenyeret érdemes konyharuhába csavarva tárolni, lehetőleg a hűtő aljában, ahol nincs nagyon hideg. Így 7-10 napig is eláll.
Nem vagyok se pék, se vegyész, ezért nem tudom.
Amikor előfordult, mindent lecseréltem ( lisztet, élesztőt), minden "fertőtlenítve lett" és mégis előjött. Az ecet oldotta meg, mert nem kovásszal készítem.
Rákerestem erre "kenyérbetegségek", a második találat pont nem ezt írja.
"Ugyanis, a gabona malmi tisztítása (koptatása) ellenére, a felaprított héjjal, vagyis a korpával, sok életképes csíra kerül a lisztbe. A sötétebb búzalisztek és a rozslisztek különösen ferzőzöttek nyúlósodást okozó baktériumokkal."
@Oknyomozó: Nem lehet, hogy az ecet csak a fehér kenyerekhez kell? A rozslisztes, zablisztes kenyerek nem nyúlósodnak. Még a harmadik napon is tökéletes állagú, ízre, illatra sem más.
@sZulamith: Valóban kevés idő kell a dagasztáshoz, a kelesztés 1 óra, majd átgyúrás után 30 perc kelesztés a sütőpapíron tepsiben, letakarva.
Sütés 200 Celsius fokon, 43 perc, egy bögre víz a sütő aljában. Kipróbáltam hideg és előmelegített sütővel is, nincs különbség, így a hideg sütőbe teszem.
Ha kisült, rácsra teszem (sütőpapír nélkül!) és megmosdatom.
A fenti recept a kézzel készült kenyérhez túl lágy lenne, 4,2 dl vízhez 80 dkg liszt kell, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor elég. Az élesztő 42g.
Amit hiányolok az az egy evőkanál ecet, ezzel megelőzhető a kenyérnyúlósodás. Gömbölyű 1,2 kg-os kenyereket sütök, 13-14 cm magas.
A képeken látható tömény vagy épp morzsálódó kenyerek pont nem a házikenyér kategória. A házi kenyér vastag és kemény héjú, nagy kelesztési lyukas, alakját megtartó tésztával jellemezhető. Háznál persze sokféle kenyér süthető akár géppel is, de attól az még nem lesz házikenyér...
Mindennapi egészségünk
Utolsó kommentek:
Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.29. 15:59:10
Attól vagyok erős!" /Nyers Lee/
Bejegyzés: Így lehet büntetlenül zabálni
hokihari 2019.03.29. 10:55:13
Bejegyzés: Így lehet büntetlenül zabálni
Oknyomozó 2019.03.27. 13:19:03
Egy tálka víz is kell (2 dl) alá. Ha kisült, mosdatás után nem takarom le.
Ezt érdemes átlapozni:
Christine Ingram és Jennie Shapter
A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája
Nem drága a sütőhőmérő, arukereson megtalálod, amíg nem lesz villanysütő, hasznos tud lenni. Süteményeknél még fontosabb a pontos hőmérséklet.
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
sZulamith 2019.03.27. 13:02:29
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
sZulamith 2019.03.27. 12:50:33
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Metálvörös 2019.03.27. 12:49:15
A "gép nélkül nem több munka"-val vitáznék. Amikor meghalt a gép mechanikája, kézzel dagasztottam a tésztát, az azért kicsit több meló, mint egy perc alatt beborítani mindent.
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
szanalmas 2019.03.27. 12:35:07
Az internet tele van receptekkel, mégsem lehet igazán jó kenyérrecepteket találni."
Semmi baj nincs az otthon sütött kenyérrecepttel, a legegyszerűbb hagyományos magyar kenyér receptje kovásszal vagy élesztővel, banális.
A dolog buktatója ott van, ahol a poszt is, mikor is kevergetik a hozzávalókat, meg mindenféle zagyvaságokat tesznek bele a magoktól a pelyhekig.
Van a hagyományos kenyér, amit nagyanyáink sütöttek a kemencében, meg van a modern hülyeségreceptek tömkelege egy hibrid végeredménnyel, amit valamiért házikenyérnek próbálnak nevezni! Ne keverjük a dolgokat, hélóka!
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Anyád a baráthal 2019.03.27. 12:34:28
Az igazi házi kenyér kovásszal készül, de a legfontosabb a LASSÚ kelesztés. A teljes kiörlésű gabona pedig csak divatos baromság (ráadásul olyan baktériumok is bekerülhetnek, aminek nem kéne). Rostot máshogy is be lehet vinni.
A képeken látható morzsálódó kenyérutánzatokra én nem lennék büszke.
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Oknyomozó 2019.03.27. 12:09:35
A Graham-liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb.
tudatosvasarlo.hu/cikk/liszt-kisokos-melyiket-valasszam
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Oknyomozó 2019.03.27. 12:07:19
Ha kézzel gyúrom, rögtön tudom, hogy a lisztnek milyen a sikértartalma, ha gyönge, kevesebb vizet vesz föl.
A kézzel készült előbb készül el, mint a gépi és nem kerül több munkába és nem tégla a végeredmény.
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
martineden 2019.03.27. 12:01:37
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Insta Marcsi 2019.03.27. 11:57:33
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Gehekko 2019.03.27. 11:47:57
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
steery 2019.03.27. 11:35:08
A kész kenyeret érdemes konyharuhába csavarva tárolni, lehetőleg a hűtő aljában, ahol nincs nagyon hideg. Így 7-10 napig is eláll.
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Audianer 2019.03.27. 11:29:18
Milyen sütési hőfokon?
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Oknyomozó 2019.03.27. 11:25:49
Amikor előfordult, mindent lecseréltem ( lisztet, élesztőt), minden "fertőtlenítve lett" és mégis előjött. Az ecet oldotta meg, mert nem kovásszal készítem.
Rákerestem erre "kenyérbetegségek", a második találat pont nem ezt írja.
"Ugyanis, a gabona malmi tisztítása (koptatása) ellenére, a felaprított héjjal, vagyis a korpával, sok életképes csíra kerül a lisztbe. A sötétebb búzalisztek és a rozslisztek különösen ferzőzöttek nyúlósodást okozó baktériumokkal."
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Insta Marcsi 2019.03.27. 10:49:37
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Oknyomozó 2019.03.27. 10:42:58
Sütés 200 Celsius fokon, 43 perc, egy bögre víz a sütő aljában. Kipróbáltam hideg és előmelegített sütővel is, nincs különbség, így a hideg sütőbe teszem.
Ha kisült, rácsra teszem (sütőpapír nélkül!) és megmosdatom.
A fenti recept a kézzel készült kenyérhez túl lágy lenne, 4,2 dl vízhez 80 dkg liszt kell, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor elég. Az élesztő 42g.
Amit hiányolok az az egy evőkanál ecet, ezzel megelőzhető a kenyérnyúlósodás. Gömbölyű 1,2 kg-os kenyereket sütök, 13-14 cm magas.
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
ringer 2019.03.27. 10:26:54
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Insta Marcsi 2019.03.27. 10:11:56
Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?