Utolsó kommentek:

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.29. 15:59:10

"Kedvenc ételem a gersli,
Attól vagyok erős!" /Nyers Lee/

Bejegyzés: Így lehet büntetlenül zabálni

Oknyomozó 2019.03.27. 13:19:03

@sZulamith: Próbáld ki tepsiben és annyi kelesztéssel amit 10:42-kor írtam.
Egy tálka víz is kell (2 dl) alá. Ha kisült, mosdatás után nem takarom le.
Ezt érdemes átlapozni:
Christine Ingram és Jennie Shapter
A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája
Nem drága a sütőhőmérő, arukereson megtalálod, amíg nem lesz villanysütő, hasznos tud lenni. Süteményeknél még fontosabb a pontos hőmérséklet.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

sZulamith 2019.03.27. 13:02:29

@Oknyomozó: Amikor minden bekészitettem a tálba /olaj helyett vajat hasnálok/maximum 8 percig dagasztom amikor már a kezemhez sem ragad. Letakarom 10 perc pihentetés. Átgyuróm kb. 5-6 perc, majd pihentetés 10 perc. A fele időnél bekapcsolom a gázt. Sütőpapirral bélelt jénaiba teszem a tésztát, én szezám maggal szórom meg, vizezem a tetejét, és be az alacsonyabb hőfokra állitott sütőbe. Nincs óra a sütőn, ezért én a kis beállitható órát használom. Amikor csörög kiveszem /azt is meg kellett tanulnom, hogy ne égessem meg magamat/ vizezem, és tető nélkül 10 percig sütőm. Kész, kiboritom, újból fizezem a tetejét, majd betakarom.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

sZulamith 2019.03.27. 12:50:33

@Audianer: 180 fokot ir a recept. Nekem 2 fokozatú a gázsütőm. Bemelegítéshez a magasabb, sütéshez az alacsonyabbat használom. A recept szerint 45 perc, nálam a 40 is elég. Levéve a tőtőt - vizesen átkenem - még 10 percig sütőm. Csodaszép pirosbarna lesz. Sütés előtt megszórom szezám maggal. @Oknyomozó:

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Metálvörös 2019.03.27. 12:49:15

Még nem próbáltam sütőben, a kényelmes énemnek teljesen megfelel, hogy berakok a gépbe mindent, és 4 óra múlva kiveszem. BL-80-as lisztet használok, azzal tartalmasabb a kenyér, mint a finomlisztből.
A "gép nélkül nem több munka"-val vitáznék. Amikor meghalt a gép mechanikája, kézzel dagasztottam a tésztát, az azért kicsit több meló, mint egy perc alatt beborítani mindent.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

szanalmas 2019.03.27. 12:35:07

"Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Az internet tele van receptekkel, mégsem lehet igazán jó kenyérrecepteket találni."

Semmi baj nincs az otthon sütött kenyérrecepttel, a legegyszerűbb hagyományos magyar kenyér receptje kovásszal vagy élesztővel, banális.

A dolog buktatója ott van, ahol a poszt is, mikor is kevergetik a hozzávalókat, meg mindenféle zagyvaságokat tesznek bele a magoktól a pelyhekig.

Van a hagyományos kenyér, amit nagyanyáink sütöttek a kemencében, meg van a modern hülyeségreceptek tömkelege egy hibrid végeredménnyel, amit valamiért házikenyérnek próbálnak nevezni! Ne keverjük a dolgokat, hélóka!

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Anyád a baráthal 2019.03.27. 12:34:28

Csak beleolvastam, de már ott sántított, hogy az alapanyagok közt az élesztőt említette, és nem a kovászt. Ezek a kenyerek nálam nem "házi" kenyerek, hanem csak otthon készültek.

Az igazi házi kenyér kovásszal készül, de a legfontosabb a LASSÚ kelesztés. A teljes kiörlésű gabona pedig csak divatos baromság (ráadásul olyan baktériumok is bekerülhetnek, aminek nem kéne). Rostot máshogy is be lehet vinni.

A képeken látható morzsálódó kenyérutánzatokra én nem lennék büszke.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Oknyomozó 2019.03.27. 12:09:35

Graham-liszt (GL 200)
A Graham-liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb.
tudatosvasarlo.hu/cikk/liszt-kisokos-melyiket-valasszam

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Oknyomozó 2019.03.27. 12:07:19

@Gehekko: Egyetértek. 15 éve kaptam egy kenyérsütő gépet, mert nekik sem kellett, de én sem használom.
Ha kézzel gyúrom, rögtön tudom, hogy a lisztnek milyen a sikértartalma, ha gyönge, kevesebb vizet vesz föl.
A kézzel készült előbb készül el, mint a gépi és nem kerül több munkába és nem tégla a végeredmény.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

martineden 2019.03.27. 12:01:37

,,AA Graham-liszt is búzából készül.készül.".......a Graham-búzából készül.Ez az igazsag.Nincs is.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Insta Marcsi 2019.03.27. 11:57:33

@Gehekko: Értem, miért mondod. De manapság már az is csoda, ha az emberek kenyérsütőt használnak. Nem fognak nekiállni kenyeret gyúrni és dagasztani.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Gehekko 2019.03.27. 11:47:57

Első jó tanács, a kenyérsütő gépet el kell felejteni! Próbáld ki simán sütőben és ég és föld lesz a különbség!! Mindenkit le kell beszélni róla, hogy vegyen ilyen gépet. Csak tenni kell egy próbát sütőben és megérted miért!

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

steery 2019.03.27. 11:35:08

Én tejport és darált köménymagot szoktam még beletenni a kenyérbe, illetve ha van, szezámmag pehelyt is pár kanállal. A rizsliszt és kukoricaliszt nem igazán való kenyérbe, csak keveset szabad tenni belőlük (pár kanállal), különben rontják a minőségét. És több élesztőt teszek bele (kb. kétszer annyit), hogy rendesen felfúvódjon, különben olyan tömör és kemény lesz, hogy a hullámos pengéjű késsel is alig lehet elvágni.
A kész kenyeret érdemes konyharuhába csavarva tárolni, lehetőleg a hűtő aljában, ahol nincs nagyon hideg. Így 7-10 napig is eláll.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Audianer 2019.03.27. 11:29:18

@sZulamith: "A sütés fedővel és anélkül 50 perc gázsütőben"

Milyen sütési hőfokon?

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Oknyomozó 2019.03.27. 11:25:49

Nem vagyok se pék, se vegyész, ezért nem tudom.
Amikor előfordult, mindent lecseréltem ( lisztet, élesztőt), minden "fertőtlenítve lett" és mégis előjött. Az ecet oldotta meg, mert nem kovásszal készítem.
Rákerestem erre "kenyérbetegségek", a második találat pont nem ezt írja.
"Ugyanis, a gabona malmi tisztítása (koptatása) ellenére, a felaprított héjjal, vagyis a korpával, sok életképes csíra kerül a lisztbe. A sötétebb búzalisztek és a rozslisztek különösen ferzőzöttek nyúlósodást okozó baktériumokkal."

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Insta Marcsi 2019.03.27. 10:49:37

@Oknyomozó: Nem lehet, hogy az ecet csak a fehér kenyerekhez kell? A rozslisztes, zablisztes kenyerek nem nyúlósodnak. Még a harmadik napon is tökéletes állagú, ízre, illatra sem más.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Oknyomozó 2019.03.27. 10:42:58

@sZulamith: Valóban kevés idő kell a dagasztáshoz, a kelesztés 1 óra, majd átgyúrás után 30 perc kelesztés a sütőpapíron tepsiben, letakarva.
Sütés 200 Celsius fokon, 43 perc, egy bögre víz a sütő aljában. Kipróbáltam hideg és előmelegített sütővel is, nincs különbség, így a hideg sütőbe teszem.
Ha kisült, rácsra teszem (sütőpapír nélkül!) és megmosdatom.
A fenti recept a kézzel készült kenyérhez túl lágy lenne, 4,2 dl vízhez 80 dkg liszt kell, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor elég. Az élesztő 42g.
Amit hiányolok az az egy evőkanál ecet, ezzel megelőzhető a kenyérnyúlósodás. Gömbölyű 1,2 kg-os kenyereket sütök, 13-14 cm magas.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

ringer 2019.03.27. 10:26:54

A képeken látható tömény vagy épp morzsálódó kenyerek pont nem a házikenyér kategória. A házi kenyér vastag és kemény héjú, nagy kelesztési lyukas, alakját megtartó tésztával jellemezhető. Háznál persze sokféle kenyér süthető akár géppel is, de attól az még nem lesz házikenyér...

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Insta Marcsi 2019.03.27. 10:11:56

@sZulamith: Köszönjük, hogy megosztottad velünk a hagyományos elkészítési módot.

Bejegyzés: Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
süti beállítások módosítása