Így lehet büntetlenül zabálni
2019. március 28. írta: Viktor2019

Így lehet büntetlenül zabálni

Amikor az ember elhatározza, hogy lead a súlyából, először a zabálást kell abbahagynia. Hiszen alap dolog, hogy azért hízunk el, mert többet eszünk, amennyit kellene. De enni jó, főleg, ha otthon jó kaják készülnek.

Mi erre a megoldás? Csökkenteni kell a húsmennyiséget, kevesebb sajtot kell enni, kevesebb szénhidrátot kell bevinni. A fehér kenyér helyett jobban laktat és tovább tart a teljes kiőrlésű. Ha eddig két tányér tésztát, krumplit vagy rizst ettél a főételhez, akkor most egyél fél tányérral, s a gyomrodat töltsd meg a mellé megevett jégsalátával.

A mai étel azonban kiváló arra, hogy az ember jól bezabáljon belőle. Már előre elmondom, hogy isteni, s bármelyik húsevő vagy krumplifogyasztó szívesen meg fogja enni ezt is. Arra is már most figyelmeztetek mindenkit, hogy ebből a kajából nem kell degeszre enni magunkat. A gyomorban ugyanis tovább duzzad, így nagyon komolyan feszítheti a hasat.

De meg is mutatom a végeredményt, mielőtt tovább olvasnál:

gersli_rizotto.jpg

De mi az a gersli?

A gersli az árpagyöngy másik neve, ahol az árpaszemeket hántolják, és méretre válogatják. Az árpa nagyon egészséges, s emiatt az egész világon sok helyen fogyasztják is. Kivéve Magyarországon, ahol a töltött káposztán kívül nem sok helyen használják.

Pedig az árpa szupergabona. Magas rosttartalma segít, hogy elkerüljenek minket az emésztőrendszeri daganatos és más betegségek. A rost segít a székrekedésben, így nem gyógyszerezni kell magunkat, hanem rostgazdagon étkezni.

A gabonák között az árpában van a legtöbb vitamin, s erősíti az immunrendszert. Még számos előnye van, az ide beillesztett YouTube videó alatt részletesen leírtam. Most beszéljünk a hozzá elkészült csirkemellről is.

Miért csirkemell?

A csirkemell fehérhús. Mivel Magyarországon is nagyon sok disznóhúst eszünk, így szinte népbetegség a magas koleszterinszint és a magas húgysavszint. Egyszerűen reggelire húst tartalmazó felvágottat eszünk, délben húsos főételt, este meg a főétel maradékát, vagy megint valami húsos felvágottat vagy kolbászt.

Érdemes tehát néha húsmentes ételeket enni, vagy ha mégis húsra fáj a fogunk, akkor csirkét (és halat). A csirkemell pillanatok alatt megvan, mindenki szereti, s pont jól passzol a rizottóhoz.

Gersli rizottó hozzávalók

  • kis vaj, margarin, olaj vagy más zsiradék
  • póréhagyma
  • gersli
  • fűszerek: só, bors, piros paprika, de ízlés szerint curry, bazsalikom, stb.
  • pár darab gomba
  • csirkemell filé
  • a csirkemell filé fűszerei ízlés szerint, például oregánó, só, bors, bazsalikom

Gersli rizottó elkészítés

Nézzétek meg a videón, hogyan készült el ez a rizottó. Alatta pedig le is írom, pontosan hogyan kell megcsinálni. Figyelem, ez egy saját recept! Kipróbáltuk, finom lett, bemutatjuk. Ezen a blogon csak olyan dolgokat találsz, amit mi is imádunk.

Tehát, érdemes előző este beáztatni a gerslit, vagy legalább pár órával a főzés előtt. Mi nem így csináltunk, így több, mint egy órán át főztük az ételt. Ha be van áztatva, sokkal gyorsabban megfől.

Egy kis vajat dobunk a serpenyőbe, ha ez nincs otthon, bármilyen más zsiradék jó. Ezen kicsit megfuttatjuk a felkarikázott póréhagymát, majd amikor már kissé üveges, rámegy a lecsepegtetett (vagy a mi esetünkben száraz) gersli.

Innentől fogva nincs más dolgunk, mint a rizottókhoz hasonlóan figyelni a vízmennyiségre. Fel kell önteni a kaját annyi vízzel, hogy ellepje, majd néha megkevergetni. Amikor a víz elpárolog, megint felönteni egy kis vízzel. És így tovább, míg meg nem puhul. Közben fűszerezzétek ízlés szerint, só, bors, curry, bazsalikom nagyon jól áll neki.

Röviddel az elkészülte előtt belekarikázzuk a gombát, mert annak nem kell sok idő.

A rizottó főzése közben a csirkemell filét sütőzacskóba tesszük a saját fűszereivel, s a sütőben megsütjük. Ha nincs sütőzacskó, akkor le kell fóliázni a tepsit. A csirkét egy kis olajjal meg lehet kenni, így jobban tapadnak rá a fűszerek.

Amikor kész a gersli, tálaljuk, s ráhelyezünk egy szelet fűszeres csirkét. Ez a világ egyik legegyszerűbb kajája, nem lehet elrontani. Megmutatom közelebbről is a végeredményt. Kicsit életlen a kép széle, de nagyon látszik, hogy mennyire krémes és szaftos lett a gersli. A textúrája pedig valami isteni, tényleg ki kell próbálni!

gersli_rizotto2.jpg

Miért jó ez a kaja fogyókúra alatt?

Az emberek jó része azt hiszi, hogy fogyókúra alatt csak salátát és zöldségeket lehet enni. Pedig ez nem igaz, az alapvető cél az lenne, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit a test felhasznál, így az a tartalékokból veszi ki a hiányzó kalóriákat.

Közben figyelni kell a fehérje, zsír és szénhidrát megfelelő arányára, így nem lehet csak zöldségeket élni. Ráadásul, a fogyókúrázó néha megkívánja a zabálást, ilyenkor jön a nyitott hűtőajtó, és a kóstolgatás. Ennek során válogatás nélkül felzabálásra kerül minden, és odavág a fogyókúrának.

A gersli rizottó csirkemelle sovány hús, kevés zsírral, sok fehérjével. A gersli pedig vitaminokban és tápanyagokban gazdag, és megadja a szükséges szénhidrátot. Ha valamiből zabálni szeretnél, akkor ez lehet a jó megoldás. Ráadásul a gerslinek van egy trükkje, amit a cikk elején említettem. Könnyen eltelít, s a gyomrodban utána még tovább dagad.

Ne edd magad durranásig! Egyél egy neked megfelelő adagot, igyál rá egy pohár vizet, majd várj 10 percet. Ha még ekkor sem vagy tele, egyél tovább, de az esetek 99%-ban nem kell többet enned. A gersli rizottó szaftos és krémes, a csirkemell finom fűszeres, így olyan ételt kapsz, mely után mind a tíz ujjad megnyalod!

Főzzétek meg ti is, és szóljatok hozzá, hogyan sikerült a saját változatotok.

A YouTube csatornánkat építjük, ahova folyamatosan kerülnek fel a receptvideók is. Kérjük, iratkozz fel a csatornánkra, így látjuk, hogy van értelme a munkának. Köszi! Feliratkozás ide kattintva.

Ha még nem unod, akkor van receptes Facebook csoportunk is, ott elmondhatod a saját receptjeid, és megnézheted mások kajáit. Itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3514720093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.29. 15:59:10

"Kedvenc ételem a gersli,
Attól vagyok erős!" /Nyers Lee/
süti beállítások módosítása