Az internet tele van receptekkel, mégsem lehet igazán jó kenyérrecepteket találni. Vagy mindenki fehér kenyeret készít, vagy telerakja egzotikusnak gondolt hozzávalókkal, mert azt hiszi egészségesnek.
De mi van akkor, ha valaki csak egy egészséges, mindenhol hozzáférhető alapanyagokból elkészített kenyeret szeretne? Én kikísérleteztem többféle jó kenyeret. Ezek olcsók, nincs bennünk tartósítószer, s a teljes kiőrlésű lisztek miatt sokkal egészségesebbek. Az összes hozzávaló megvásárolható bármelyik kisváros élelmiszerüzleteiben.
A cikkben le is írom, hogy melyik liszttípus mire való.
Hogyan készül a házi kenyér?
A házi kenyér készülhet kenyérsütő géppel, vagy anélkül. Mivel mi vettünk kenyérsütő gépet, így erről fogok beszélni. Alapvetően gép nélkül is elkészíthetők a kenyerek, de ekkor magunknak kell dagasztani, keleszteni, ismét átgyúrni, s végül megsütni.
A kenyérsütő gépek már 20000 Ft körüli ártól elérhetők, nekünk egy ismert márka alap gépe 35000 Ft-ba került. Ez már nagy méretű kenyeret is tudna készíteni, mi egyenlőre mindig az 1 kilós változatot csináljuk.
A házi kenyér receptje egyszerű, 1 kilós kenyérhez kell
- 4,2 dl víz
- 1 kisebb evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
- 3 evőkanál olaj
- 700 g liszt
- 5 g szárított élesztő
A 700 gramm lisztnél lehet variálni a különféle liszttípusokkal. A hozzávalókat a megadott sorrendben bele kell tenni a kenyérsütő gépbe, majd bekapcsolni. A mi gépünk 3 és fél óra alatt meggyúrja, keleszti és ki is süti.
Nézzétek meg az alábbi videót, mely a 2. kenyérsütésünkkor készült. Ha tetszett a videó, iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra. Arról készítünk videókat, hogyan lehet teljesen hétköznapi alapanyagokból egészséges és finom kajákat készíteni. Feliratkozás ide kattintva!
A liszttípusok átbeszélése előtt érdemes megnézni a fő kérdést:
Miért jó a házi kenyér?
Erre többféle válasz is létezik. Az első és legfontosabb, hogy alig lehet ma Magyarországon jó kenyeret kapni. Nagyon sok az albán pékség típusú hely, ahol édes puffancstésztából van minden. Onnan lehet felismerni, hogy gyerekfej nagyságú zsemlét árulnak 40 Ft-ért.
Na az ilyen tészta csak fel van fújva. A nagyobb baj, hogy a legtöbb helyen hozzáadnak mindenféle tartósítószert, térfogatnövelőt, állagjavítót és minden más varázsszert. Ettől lesz eltartható a kenyér, a szeletelt kenyereknél láttam olyat is, ami 1 hónapig eláll. Az nem kenyér. A kenyérbe a fent említett dolgok kellenek, liszt, víz, élesztő, kis olaj és fűszerek.
A másik előnye a házi kenyérnek, hogy olcsó. Az egészségesnek hazudott kenyerek 30 dekája, fél kilója 500 vagy több forintba kerül. És azokba még csak hozzákevertek valamit, amitől rozsosnak, teljes kiőrlésűnek vagy másféle fantázianevűnek lehet árulni. A munkabér drága, a vállalkozásnak vannak adói, és nyereséget is szeretnének, így nyilván drága lesz a végeredmény is.
A teljes kiőrlésű lisztek viszont nem drágák, kilójuk 250-500 Ft körüli, utóbbi már a nagyon drága tönkölybúza liszt. Általában 250 Ft a kilós áruk, s ez már a jó minőségű, a gazdaságos lisztek 200 Ft alatt is kaphatók.
A harmadik és legfontosabb előnye a házi kenyérnek, hogy jó sok teljes kiőrlésű lisztet használhatsz benne. A teljes kiőrlésű gabona valódi csodaszer. Lassan szívódik fel, így diétázás során ilyet fogyasztva nem leszel 1 óra után éhes. Kevésbé emeli a vércukorszintet, nagyon jót tesz a gyomornak, a beleknek, és így tovább. A szervezetnek az ilyen gabona kell, ami nem is csoda, hiszen ősemberként is az egész gabonát ettük meg. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy a hülye modern ember kiveszi a csírát (vitamin), kiveszi a mag külső részeit (rost), és csak a keményítőt tartalmazó részeket használja fel.
De eddig minden, amit leírtam, az logikus. Nincs varázslat, akit a fentiek nem győztek meg, az nem is fog otthon kenyeret sütni. Ha te viszont szeretnél, akkor tovább léphetünk a liszttípusokra.
Házi kenyérhez használható liszttípusok
A kenyérsütő gép megvásárlása után bementünk az egyik boltba, s fellelkesülve mindenféle lisztet összevásároltunk. Ki is próbáltuk őket, így rájöttünk, hogy nem sok értelme volt. Ha te most vettél kenyérsütőt, vagy hagyományos módon csinálod a kenyeret, vásárolj te is össze mindenféle lisztet. Értelme nem sok lesz, de legalább látod, hogy néznek ki, s remekül elszórakozol a sütés közben!
1. Fehér liszt vagy finomliszt
Ez az alap búzaliszt, melyből eltávolították a mag csíra és külső részeit. Nagyrész keményítő, gyorsan felszívódik az emésztőrendszerben, így újra hamar éhes leszel. Gyorsan megemeli a vércukor szintet, így cukorbetegeknek nem jó választás.
Fontos, hogy fehér liszt is kell a házi kenyérbe, különben túl tömör lesz, esetleg fel sem emelkedik a kelesztés közben. Ezt azért emelem ki, mert kenyérsütéskor azért szeretnénk valamennyire a klasszikus kenyerekhez hasonló végeredményt kapni. Ha nem így csináljuk, akkor húzzuk az orrunkat, nem lesz finom, szóval csak lépésenként érdemes egészséges étrendre térni.
Ha a lisztmennyiség fele finomliszt, akkor bőven lesz benne annyi teljes kiőrlésű rész a többi részből, hogy hasznos legyen. A finomlisztet BL55 néven is megtalálod. Ára 100-200 Ft/kg között található, a drágább lisztek már mindenféle márkanevezett típusok.
2. Graham-liszt
A Graham-liszt is búzából készül. Nem tudom, van-e más gabonából, a boltokban úgyis csak búza Graham-lisztet fogsz találni. Az ilyen liszttípusnál csak a gabona legkülső részét veszik le, tartalmaz korpát és csírát is. A szemcséinek mérete viszont nagyobb, így nehezebben bomlik le az emésztés során. Emiatt lassabban szívódik fel, később leszel újra éhes, és lassabban emeli a vércukor szintet. Ára 200 Ft/kg körül alakul.
3. Rozsliszt
A rozsliszt a nevének megfelelően rozsból készül. Ez a gabona tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kicsit savanykásabb illatú és ízű tőle a kenyér. A rozsban megtalálható anyagok csökkenthetik a vércukorszintet, de nálunk senki sem cukorbeteg, így ennek mindenki nézzen utána maga.
Ami fontos, hogy nagyon jó tesz az emésztésnek, így érdemes rendszeresen fogyasztani. Ennek legegyszerűbb módja pedig a kenyér. A használatával megoldódhat a székrekedés, és az emésztőrendszerünk hatalmas lökést kaphat.
Kevés benne a sikér, így nehezen jön fel a túl sok rozslisztet tartalmazó kenyér. A szakértők 20%-os arányt javasolnak a kenyérsütéshez, én csináltam már ennél sokkal több rozslisztet is tartalmazó kenyeret. A teljes kiőrlésű rozsliszt ára kb. 200-250 Ft/kg.
4. Zabliszt
Ez a liszt egy kicsit trükkös, mivel zabpehelylisztként találhatod meg. A zab nagyon jó segítő a fogyókúra során, hiszen nagyon sokáig kitart, lassan éhezel meg. Nem véletlen, hogy az összes reggelizőkeksz tartalmaz zabot (zabfalatka).
Ha túl sokat keversz a kenyérhez, az extra omlós lesz. Amikor túl sokat kevertem belőle a kenyérhez, gyakorlatilag darabokra esett szét szeletelés közben. Jellegzetes zab illata van.
Mindenképp érdemes a kenyérbe tenni, hogy a kenyér lassan szívódjon fel, s sokáig adjon energiát. Ára húzósabb, 450-500 Ft/kg áron kapható, s ritkaságnak számít. A nagy hipermarketekben is csak minden 2. alkalommal találkozok vele, érdemes néhány kilót betárazni.
Sokszor említik, hogy a zabliszt gluténmentes. Nálunk nincs gluténérzékeny, de úgy tudom, hogy csak akkor gluténmentes a zabliszt, ha azt kifejezetten ráírják. Így ennek is mindenki járjon utána.
5. Rizsliszt
Ebből található fehér és barna változat is. Utóbbiban több a rost és a vitamin. Vettem ilyet is, de önmagában nem használható kenyérsütésre, mert nagyon szétesne a kenyér. Amiért sokan használják, az a gluténmentessége. Gluténmentes ételekhez nagyon jó lehet, de kenyérsütés során semmi előnyét nem láttam.
Az ára magas, 500-600 Ft/kg, így csak annak érdemes megvenni, aki érzékeny a gluténre.
6. Kukoricaliszt
A kukoricaliszt is gluténmentes, de kenyérbe még nem sütöttem. Régebbről kísérleteztünk vele különféle tésztáknál és ételeknél. Jellegzetesen sárga és édes, így kenyérbe maximum az édeskés ízvilága miatt tenném. Ennek nem láttam most még értelmét, így kenyérbe nem használom.
7. Tönkölybúzaliszt
A tönkölybúza hatszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a sima fehérliszt, s lassan felszívódó szénhidrátokból épül fel. Mivel az ára 550-600 Ft/kg, néhányszor vettem, de már nem használom.
Csináltam teljesen tönkölybúzából készült kenyeret is, nagyon tömör és laktató lett. Próbáljátok ki, ha gondoljátok, a kedvező tápanyagain kívül más értelme nincs kenyérbe tenni.
Ezzel be is fejeztem a lisztek felsorolását. Ha nem mondtam volna, akkor mindegyikből a teljes kiőrlésű változatot használom, kivéve ugye a finomlisztet.
Kenyérreceptek
A fent említett alaprecept elmondja, mit kell a házi kenyérbe tenni. Most nézzük, hogy a 700 gramm liszt mit is tartalmazhat. Mindegyik változatot megcsináltam, így nem fogsz lyukra futni velük.
Az új kedvencünk: rozsliszt, zabliszt, finomliszt
A 700 gramm liszt itt 350 gramm finomlisztet, 150 gramm zablisztet és 200 gramm rozslisztet tartalmaz. Nézzétek meg a képeket, a kenyér szép textúrájú, szépen feljött sülés közben. Egy pici rozs és zab illata van, de nem savanyú, nem keserű, és nagyon finom.
A képen látható kenyérszeletet az első nap este sütöttem, másnap megkezdtem, s harmadnap készültek a képek. Semmi baja nem volt, a megfelelő házi kenyér a harmadik nap is finom.
A rozst és a zabot is a fent említett előnyei miatt esszük. Szerintem az egészségünket tekintve ez az egyik lehető legjobb kombináció. A képre kattintva galéria nyílik!
Kísérleti változat: 100% teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
Ez a kenyér nagyon tömör lett, így a gyerek nem szerette. Ízre finom volt, de távolabb esett a hagyományos kenyerek állagától, s ez zavarta a legjobban. Aki ez nem zavar, annak sem érdemes ilyen változatot csinálni (max kipróbálni). A speciális liszt 600 Ft körüli ára miatt a kenyérben csak a liszt 420 Ft-ra jön ki, aminél van olcsóbb változat.
Ez is finom: tönkölybúzaliszt, Graham-liszt, finomliszt
Ez a változat finom, a videón látható, hogy a gyerek is imádta. Itt is zavaró lehet a tönkölybúzaliszt magasabb ára. Ami miatt az első kenyérváltozatra váltottam az az, hogy ez a kenyér nem tartalmaz rozslisztet, sem zablisztet.
Ha néha változtatni akartok a megszokott kenyérrecepten, akkor ezt határozottan érdemes megcsinálni. A képre kattintva galéria nyílik!
Speciális: tökmagolajos kenyér
Ebbe a kenyérbe a 3 kanál étolaj vagy olívaolaj helyett 3 kanál tökmagolajat tettem. Egy marék tökmagot fel is aprítottam, és azt is a tésztához adtam. Nagyon finom, sötétebb kenyér lett. Hamarosan lehet, hogy újra megcsináljuk, mivel a tökmagolajnak rettenetesen sok egészségügyi előnye van.
A tökmagolaj nem a hidegen sajtolt változat. Ez házi tökmagolaj. A készítéséhez a tökmagot feldarabolják, vízzel megdagasztják, majd forró serpenyőben sütik. A végén préselik, így jön létre a sötét, zöldes-feketés olaj.
A képre kattintva galéria nyílik!
A végére még ide teszek egy galériát. Ez a legutóbbi kajáinkat mutatja, hogyan használtuk fel a házikenyeret. Csak finom és egészséges ételek, melyeknél szénhidrátként a kenyeret választottuk. Próbáljátok ki a recepteket, és osszátok meg velünk a saját kenyereiteket is. Jó sütögetést!
Van egy Facebook csoportunk, azt is felpörgetjük. Csatlakozzatok hozzánk ott is: Olcsó receptek
(A képek felhasználása kereskedelmi célra semmilyen formában sem megengedett, kivéve az Index és Blog.hu munkatársai.)