Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
2019. március 26. írta: Insta Marcsi

Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?

Az internet tele van receptekkel, mégsem lehet igazán jó kenyérrecepteket találni. Vagy mindenki fehér kenyeret készít, vagy telerakja egzotikusnak gondolt hozzávalókkal, mert azt hiszi egészségesnek.

De mi van akkor, ha valaki csak egy egészséges, mindenhol hozzáférhető alapanyagokból elkészített kenyeret szeretne? Én kikísérleteztem többféle jó kenyeret. Ezek olcsók, nincs bennünk tartósítószer, s a teljes kiőrlésű lisztek miatt sokkal egészségesebbek. Az összes hozzávaló megvásárolható bármelyik kisváros élelmiszerüzleteiben.

A cikkben le is írom, hogy melyik liszttípus mire való.

Hogyan készül a házi kenyér?

A házi kenyér készülhet kenyérsütő géppel, vagy anélkül. Mivel mi vettünk kenyérsütő gépet, így erről fogok beszélni. Alapvetően gép nélkül is elkészíthetők a kenyerek, de ekkor magunknak kell dagasztani, keleszteni, ismét átgyúrni, s végül megsütni.

A kenyérsütő gépek már 20000 Ft körüli ártól elérhetők, nekünk egy ismert márka alap gépe 35000 Ft-ba került. Ez már nagy méretű kenyeret is tudna készíteni, mi egyenlőre mindig az 1 kilós változatot csináljuk.

A házi kenyér receptje egyszerű, 1 kilós kenyérhez kell

  • 4,2 dl víz
  • 1 kisebb evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 700 g liszt
  • 5 g szárított élesztő

A 700 gramm lisztnél lehet variálni a különféle liszttípusokkal. A hozzávalókat a megadott sorrendben bele kell tenni a kenyérsütő gépbe, majd bekapcsolni. A mi gépünk 3 és fél óra alatt meggyúrja, keleszti és ki is süti.

Nézzétek meg az alábbi videót, mely a 2. kenyérsütésünkkor készült. Ha tetszett a videó, iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra. Arról készítünk videókat, hogyan lehet teljesen hétköznapi alapanyagokból egészséges és finom kajákat készíteni. Feliratkozás ide kattintva!

 

A liszttípusok átbeszélése előtt érdemes megnézni a fő kérdést:

Miért jó a házi kenyér?

Erre többféle válasz is létezik. Az első és legfontosabb, hogy alig lehet ma Magyarországon jó kenyeret kapni. Nagyon sok az albán pékség típusú hely, ahol édes puffancstésztából van minden. Onnan lehet felismerni, hogy gyerekfej nagyságú zsemlét árulnak 40 Ft-ért.

Na az ilyen tészta csak fel van fújva. A nagyobb baj, hogy a legtöbb helyen hozzáadnak mindenféle tartósítószert, térfogatnövelőt, állagjavítót és minden más varázsszert. Ettől lesz eltartható a kenyér, a szeletelt kenyereknél láttam olyat is, ami 1 hónapig eláll. Az nem kenyér. A kenyérbe a fent említett dolgok kellenek, liszt, víz, élesztő, kis olaj és fűszerek.

A másik előnye a házi kenyérnek, hogy olcsó. Az egészségesnek hazudott kenyerek 30 dekája, fél kilója 500 vagy több forintba kerül. És azokba még csak hozzákevertek valamit, amitől rozsosnak, teljes kiőrlésűnek vagy másféle fantázianevűnek lehet árulni. A munkabér drága, a vállalkozásnak vannak adói, és nyereséget is szeretnének, így nyilván drága lesz a végeredmény is.

A teljes kiőrlésű lisztek viszont nem drágák, kilójuk 250-500 Ft körüli, utóbbi már a nagyon drága tönkölybúza liszt. Általában 250 Ft a kilós áruk, s ez már a jó minőségű, a gazdaságos lisztek 200 Ft alatt is kaphatók.

A harmadik és legfontosabb előnye a házi kenyérnek, hogy jó sok teljes kiőrlésű lisztet használhatsz benne. A teljes kiőrlésű gabona valódi csodaszer. Lassan szívódik fel, így diétázás során ilyet fogyasztva nem leszel 1 óra után éhes. Kevésbé emeli a vércukorszintet, nagyon jót tesz a gyomornak, a beleknek, és így tovább. A szervezetnek az ilyen gabona kell, ami nem is csoda, hiszen ősemberként is az egész gabonát ettük meg. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy a hülye modern ember kiveszi a csírát (vitamin), kiveszi a mag külső részeit (rost), és csak a keményítőt tartalmazó részeket használja fel.

De eddig minden, amit leírtam, az logikus. Nincs varázslat, akit a fentiek nem győztek meg, az nem is fog otthon kenyeret sütni. Ha te viszont szeretnél, akkor tovább léphetünk a liszttípusokra.

Házi kenyérhez használható liszttípusok

A kenyérsütő gép megvásárlása után bementünk az egyik boltba, s fellelkesülve mindenféle lisztet összevásároltunk. Ki is próbáltuk őket, így rájöttünk, hogy nem sok értelme volt. Ha te most vettél kenyérsütőt, vagy hagyományos módon csinálod a kenyeret, vásárolj te is össze mindenféle lisztet. Értelme nem sok lesz, de legalább látod, hogy néznek ki, s remekül elszórakozol a sütés közben!

1. Fehér liszt vagy finomliszt

Ez az alap búzaliszt, melyből eltávolították a mag csíra és külső részeit. Nagyrész keményítő, gyorsan felszívódik az emésztőrendszerben, így újra hamar éhes leszel. Gyorsan megemeli a vércukor szintet, így cukorbetegeknek nem jó választás.

Fontos, hogy fehér liszt is kell a házi kenyérbe, különben túl tömör lesz, esetleg fel sem emelkedik a kelesztés közben. Ezt azért emelem ki, mert kenyérsütéskor azért szeretnénk valamennyire a klasszikus kenyerekhez hasonló végeredményt kapni. Ha nem így csináljuk, akkor húzzuk az orrunkat, nem lesz finom, szóval csak lépésenként érdemes egészséges étrendre térni.

Ha a lisztmennyiség fele finomliszt, akkor bőven lesz benne annyi teljes kiőrlésű rész a többi részből, hogy hasznos legyen. A finomlisztet BL55 néven is megtalálod. Ára 100-200 Ft/kg között található, a drágább lisztek már mindenféle márkanevezett típusok.

2. Graham-liszt

A Graham-liszt is búzából készül. Nem tudom, van-e más gabonából, a boltokban úgyis csak búza Graham-lisztet fogsz találni. Az ilyen liszttípusnál csak a gabona legkülső részét veszik le, tartalmaz korpát és csírát is. A szemcséinek mérete viszont nagyobb, így nehezebben bomlik le az emésztés során. Emiatt lassabban szívódik fel, később leszel újra éhes, és lassabban emeli a vércukor szintet. Ára 200 Ft/kg körül alakul.

3. Rozsliszt

A rozsliszt a nevének megfelelően rozsból készül. Ez a gabona tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kicsit savanykásabb illatú és ízű tőle a kenyér. A rozsban megtalálható anyagok csökkenthetik a vércukorszintet, de nálunk senki sem cukorbeteg, így ennek mindenki nézzen utána maga.

Ami fontos, hogy nagyon jó tesz az emésztésnek, így érdemes rendszeresen fogyasztani. Ennek legegyszerűbb módja pedig a kenyér. A használatával megoldódhat a székrekedés, és az emésztőrendszerünk hatalmas lökést kaphat.

Kevés benne a sikér, így nehezen jön fel a túl sok rozslisztet tartalmazó kenyér. A szakértők 20%-os arányt javasolnak a kenyérsütéshez, én csináltam már ennél sokkal több rozslisztet is tartalmazó kenyeret. A teljes kiőrlésű rozsliszt ára kb. 200-250 Ft/kg.

4. Zabliszt

Ez a liszt egy kicsit trükkös, mivel zabpehelylisztként találhatod meg. A zab nagyon jó segítő a fogyókúra során, hiszen nagyon sokáig kitart, lassan éhezel meg. Nem véletlen, hogy az összes reggelizőkeksz tartalmaz zabot (zabfalatka).

Ha túl sokat keversz a kenyérhez, az extra omlós lesz. Amikor túl sokat kevertem belőle a kenyérhez, gyakorlatilag darabokra esett szét szeletelés közben. Jellegzetes zab illata van.

Mindenképp érdemes a kenyérbe tenni, hogy a kenyér lassan szívódjon fel, s sokáig adjon energiát. Ára húzósabb, 450-500 Ft/kg áron kapható, s ritkaságnak számít. A nagy hipermarketekben is csak minden 2. alkalommal találkozok vele, érdemes néhány kilót betárazni.

Sokszor említik, hogy a zabliszt gluténmentes. Nálunk nincs gluténérzékeny, de úgy tudom, hogy csak akkor gluténmentes a zabliszt, ha azt kifejezetten ráírják. Így ennek is mindenki járjon utána.

5. Rizsliszt

Ebből található fehér és barna változat is. Utóbbiban több a rost és a vitamin. Vettem ilyet is, de önmagában nem használható kenyérsütésre, mert nagyon szétesne a kenyér. Amiért sokan használják, az a gluténmentessége. Gluténmentes ételekhez nagyon jó lehet, de kenyérsütés során semmi előnyét nem láttam.

Az ára magas, 500-600 Ft/kg, így csak annak érdemes megvenni, aki érzékeny a gluténre.

6. Kukoricaliszt

A kukoricaliszt is gluténmentes, de kenyérbe még nem sütöttem. Régebbről kísérleteztünk vele különféle tésztáknál és ételeknél. Jellegzetesen sárga és édes, így kenyérbe maximum az édeskés ízvilága miatt tenném. Ennek nem láttam most még értelmét, így kenyérbe nem használom.

7. Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúza hatszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a sima fehérliszt, s lassan felszívódó szénhidrátokból épül fel. Mivel az ára 550-600 Ft/kg, néhányszor vettem, de már nem használom.

Csináltam teljesen tönkölybúzából készült kenyeret is, nagyon tömör és laktató lett. Próbáljátok ki, ha gondoljátok, a kedvező tápanyagain kívül más értelme nincs kenyérbe tenni.

Ezzel be is fejeztem a lisztek felsorolását. Ha nem mondtam volna, akkor mindegyikből a teljes kiőrlésű változatot használom, kivéve ugye a finomlisztet.

Kenyérreceptek

A fent említett alaprecept elmondja, mit kell a házi kenyérbe tenni. Most nézzük, hogy a 700 gramm liszt mit is tartalmazhat. Mindegyik változatot megcsináltam, így nem fogsz lyukra futni velük.

Az új kedvencünk: rozsliszt, zabliszt, finomliszt

A 700 gramm liszt itt 350 gramm finomlisztet, 150 gramm zablisztet és 200 gramm rozslisztet tartalmaz. Nézzétek meg a képeket, a kenyér szép textúrájú, szépen feljött sülés közben. Egy pici rozs és zab illata van, de nem savanyú, nem keserű, és nagyon finom.

A képen látható kenyérszeletet az első nap este sütöttem, másnap megkezdtem, s harmadnap készültek a képek. Semmi baja nem volt, a megfelelő házi kenyér a harmadik nap is finom.

A rozst és a zabot is a fent említett előnyei miatt esszük. Szerintem az egészségünket tekintve ez az egyik lehető legjobb kombináció. A képre kattintva galéria nyílik!

Kísérleti változat: 100% teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

Ez a kenyér nagyon tömör lett, így a gyerek nem szerette. Ízre finom volt, de távolabb esett a hagyományos kenyerek állagától, s ez zavarta a legjobban. Aki ez nem zavar, annak sem érdemes ilyen változatot csinálni (max kipróbálni). A speciális liszt 600 Ft körüli ára miatt a kenyérben csak a liszt 420 Ft-ra jön ki, aminél van olcsóbb változat.

teljes_kiorlesu_tonkolybuza_kenyer.jpg

Ez is finom: tönkölybúzaliszt, Graham-liszt, finomliszt

Ez a változat finom, a videón látható, hogy a gyerek is imádta. Itt is zavaró lehet a tönkölybúzaliszt magasabb ára. Ami miatt az első kenyérváltozatra váltottam az az, hogy ez a kenyér nem tartalmaz rozslisztet, sem zablisztet.

Ha néha változtatni akartok a megszokott kenyérrecepten, akkor ezt határozottan érdemes megcsinálni. A képre kattintva galéria nyílik!

Speciális: tökmagolajos kenyér

Ebbe a kenyérbe a 3 kanál étolaj vagy olívaolaj helyett 3 kanál tökmagolajat tettem. Egy marék tökmagot fel is aprítottam, és azt is a tésztához adtam. Nagyon finom, sötétebb kenyér lett. Hamarosan lehet, hogy újra megcsináljuk, mivel a tökmagolajnak rettenetesen sok egészségügyi előnye van.

A tökmagolaj nem a hidegen sajtolt változat. Ez házi tökmagolaj. A készítéséhez a tökmagot feldarabolják, vízzel megdagasztják, majd forró serpenyőben sütik. A végén préselik, így jön létre a sötét, zöldes-feketés olaj.

A képre kattintva galéria nyílik!

A végére még ide teszek egy galériát. Ez a legutóbbi kajáinkat mutatja, hogyan használtuk fel a házikenyeret. Csak finom és egészséges ételek, melyeknél szénhidrátként a kenyeret választottuk. Próbáljátok ki a recepteket, és osszátok meg velünk a saját kenyereiteket is. Jó sütögetést!

Van egy Facebook csoportunk, azt is felpörgetjük. Csatlakozzatok hozzánk ott is: Olcsó receptek

(A képek felhasználása kereskedelmi célra semmilyen formában sem megengedett, kivéve az Index és Blog.hu munkatársai.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7114718235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Utó Pista 2019.03.27. 09:23:56

Várom annak a boltnak a címét, ahol 250Huf-ért tönkölylisztet tudok venni!

Insta Marcsi 2019.03.27. 09:39:01

@Utó Pista: Hol láttad? Ezt írtam: A teljes kiőrlésű lisztek viszont nem drágák, kilójuk 250-500 Ft körüli, utóbbi már a nagyon drága tönkölybúza liszt.

sZulamith 2019.03.27. 10:08:18

Gép nélkül rendszeresen sütők kenyeret. Más mennyiségben, de azokkal az anyagokkal, mint a fenti recept. Nem nagy munka, és amikor kész szebb mint a gépi a bevágások miatt. Ami a dagasztást illeti összesen 10 percnél nem vesz több időt. A sütés fedővel és anélkül 50 perc gázsütőben. Amióta én sütőm a kenyeret ritkán veszem a boltit.
Azt figyeltem meg, hogy hiába adom meg, az alaposan leirt receptet, inkább a bolti. Az igaz, hogy a nagy jénainak annyi, más már nem lehet benne készíteni, mint ahogy a dagasztó tálat sem használom másra.

Insta Marcsi 2019.03.27. 10:11:56

@sZulamith: Köszönjük, hogy megosztottad velünk a hagyományos elkészítési módot.

ringer 2019.03.27. 10:26:54

A képeken látható tömény vagy épp morzsálódó kenyerek pont nem a házikenyér kategória. A házi kenyér vastag és kemény héjú, nagy kelesztési lyukas, alakját megtartó tésztával jellemezhető. Háznál persze sokféle kenyér süthető akár géppel is, de attól az még nem lesz házikenyér...

Oknyomozó 2019.03.27. 10:42:58

@sZulamith: Valóban kevés idő kell a dagasztáshoz, a kelesztés 1 óra, majd átgyúrás után 30 perc kelesztés a sütőpapíron tepsiben, letakarva.
Sütés 200 Celsius fokon, 43 perc, egy bögre víz a sütő aljában. Kipróbáltam hideg és előmelegített sütővel is, nincs különbség, így a hideg sütőbe teszem.
Ha kisült, rácsra teszem (sütőpapír nélkül!) és megmosdatom.
A fenti recept a kézzel készült kenyérhez túl lágy lenne, 4,2 dl vízhez 80 dkg liszt kell, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor elég. Az élesztő 42g.
Amit hiányolok az az egy evőkanál ecet, ezzel megelőzhető a kenyérnyúlósodás. Gömbölyű 1,2 kg-os kenyereket sütök, 13-14 cm magas.

Insta Marcsi 2019.03.27. 10:49:37

@Oknyomozó: Nem lehet, hogy az ecet csak a fehér kenyerekhez kell? A rozslisztes, zablisztes kenyerek nem nyúlósodnak. Még a harmadik napon is tökéletes állagú, ízre, illatra sem más.

Oknyomozó 2019.03.27. 11:25:49

Nem vagyok se pék, se vegyész, ezért nem tudom.
Amikor előfordult, mindent lecseréltem ( lisztet, élesztőt), minden "fertőtlenítve lett" és mégis előjött. Az ecet oldotta meg, mert nem kovásszal készítem.
Rákerestem erre "kenyérbetegségek", a második találat pont nem ezt írja.
"Ugyanis, a gabona malmi tisztítása (koptatása) ellenére, a felaprított héjjal, vagyis a korpával, sok életképes csíra kerül a lisztbe. A sötétebb búzalisztek és a rozslisztek különösen ferzőzöttek nyúlósodást okozó baktériumokkal."

Audianer 2019.03.27. 11:29:18

@sZulamith: "A sütés fedővel és anélkül 50 perc gázsütőben"

Milyen sütési hőfokon?

steery 2019.03.27. 11:35:08

Én tejport és darált köménymagot szoktam még beletenni a kenyérbe, illetve ha van, szezámmag pehelyt is pár kanállal. A rizsliszt és kukoricaliszt nem igazán való kenyérbe, csak keveset szabad tenni belőlük (pár kanállal), különben rontják a minőségét. És több élesztőt teszek bele (kb. kétszer annyit), hogy rendesen felfúvódjon, különben olyan tömör és kemény lesz, hogy a hullámos pengéjű késsel is alig lehet elvágni.
A kész kenyeret érdemes konyharuhába csavarva tárolni, lehetőleg a hűtő aljában, ahol nincs nagyon hideg. Így 7-10 napig is eláll.

Gehekko 2019.03.27. 11:47:57

Első jó tanács, a kenyérsütő gépet el kell felejteni! Próbáld ki simán sütőben és ég és föld lesz a különbség!! Mindenkit le kell beszélni róla, hogy vegyen ilyen gépet. Csak tenni kell egy próbát sütőben és megérted miért!

Insta Marcsi 2019.03.27. 11:57:33

@Gehekko: Értem, miért mondod. De manapság már az is csoda, ha az emberek kenyérsütőt használnak. Nem fognak nekiállni kenyeret gyúrni és dagasztani.

martineden 2019.03.27. 12:01:37

,,AA Graham-liszt is búzából készül.készül.".......a Graham-búzából készül.Ez az igazsag.Nincs is.

Oknyomozó 2019.03.27. 12:07:19

@Gehekko: Egyetértek. 15 éve kaptam egy kenyérsütő gépet, mert nekik sem kellett, de én sem használom.
Ha kézzel gyúrom, rögtön tudom, hogy a lisztnek milyen a sikértartalma, ha gyönge, kevesebb vizet vesz föl.
A kézzel készült előbb készül el, mint a gépi és nem kerül több munkába és nem tégla a végeredmény.

Oknyomozó 2019.03.27. 12:09:35

Graham-liszt (GL 200)
A Graham-liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb.
tudatosvasarlo.hu/cikk/liszt-kisokos-melyiket-valasszam

Anyád a baráthal 2019.03.27. 12:34:28

Csak beleolvastam, de már ott sántított, hogy az alapanyagok közt az élesztőt említette, és nem a kovászt. Ezek a kenyerek nálam nem "házi" kenyerek, hanem csak otthon készültek.

Az igazi házi kenyér kovásszal készül, de a legfontosabb a LASSÚ kelesztés. A teljes kiörlésű gabona pedig csak divatos baromság (ráadásul olyan baktériumok is bekerülhetnek, aminek nem kéne). Rostot máshogy is be lehet vinni.

A képeken látható morzsálódó kenyérutánzatokra én nem lennék büszke.

szanalmas 2019.03.27. 12:35:07

"Hogyan lehet jó házikenyeret sütni (liszttípusok használata)?
Az internet tele van receptekkel, mégsem lehet igazán jó kenyérrecepteket találni."

Semmi baj nincs az otthon sütött kenyérrecepttel, a legegyszerűbb hagyományos magyar kenyér receptje kovásszal vagy élesztővel, banális.

A dolog buktatója ott van, ahol a poszt is, mikor is kevergetik a hozzávalókat, meg mindenféle zagyvaságokat tesznek bele a magoktól a pelyhekig.

Van a hagyományos kenyér, amit nagyanyáink sütöttek a kemencében, meg van a modern hülyeségreceptek tömkelege egy hibrid végeredménnyel, amit valamiért házikenyérnek próbálnak nevezni! Ne keverjük a dolgokat, hélóka!

Metálvörös 2019.03.27. 12:49:15

Még nem próbáltam sütőben, a kényelmes énemnek teljesen megfelel, hogy berakok a gépbe mindent, és 4 óra múlva kiveszem. BL-80-as lisztet használok, azzal tartalmasabb a kenyér, mint a finomlisztből.
A "gép nélkül nem több munka"-val vitáznék. Amikor meghalt a gép mechanikája, kézzel dagasztottam a tésztát, az azért kicsit több meló, mint egy perc alatt beborítani mindent.

sZulamith 2019.03.27. 12:50:33

@Audianer: 180 fokot ir a recept. Nekem 2 fokozatú a gázsütőm. Bemelegítéshez a magasabb, sütéshez az alacsonyabbat használom. A recept szerint 45 perc, nálam a 40 is elég. Levéve a tőtőt - vizesen átkenem - még 10 percig sütőm. Csodaszép pirosbarna lesz. Sütés előtt megszórom szezám maggal. @Oknyomozó:

sZulamith 2019.03.27. 13:02:29

@Oknyomozó: Amikor minden bekészitettem a tálba /olaj helyett vajat hasnálok/maximum 8 percig dagasztom amikor már a kezemhez sem ragad. Letakarom 10 perc pihentetés. Átgyuróm kb. 5-6 perc, majd pihentetés 10 perc. A fele időnél bekapcsolom a gázt. Sütőpapirral bélelt jénaiba teszem a tésztát, én szezám maggal szórom meg, vizezem a tetejét, és be az alacsonyabb hőfokra állitott sütőbe. Nincs óra a sütőn, ezért én a kis beállitható órát használom. Amikor csörög kiveszem /azt is meg kellett tanulnom, hogy ne égessem meg magamat/ vizezem, és tető nélkül 10 percig sütőm. Kész, kiboritom, újból fizezem a tetejét, majd betakarom.

Oknyomozó 2019.03.27. 13:19:03

@sZulamith: Próbáld ki tepsiben és annyi kelesztéssel amit 10:42-kor írtam.
Egy tálka víz is kell (2 dl) alá. Ha kisült, mosdatás után nem takarom le.
Ezt érdemes átlapozni:
Christine Ingram és Jennie Shapter
A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája
Nem drága a sütőhőmérő, arukereson megtalálod, amíg nem lesz villanysütő, hasznos tud lenni. Süteményeknél még fontosabb a pontos hőmérséklet.
süti beállítások módosítása