Spárgakrémleves + a spárga elkészítése
2019. április 10. írta: Viktor2019

Spárgakrémleves + a spárga elkészítése

A mai bejegyzésben bemutatjuk, milyen finom spárgakrémlevest készítettünk nagyon egyszerűen. Emellett elmondjuk, mi a különbség a zöld spárga és a fehér spárga között. Végül pedig adunk pár tippet a zöldségből készült krémlevesek elkészítéséhez, s felhívjuk a figyelmeteket pár gyakori hibára is.

Mi az a spárga?

A spárga homokos talajban termesztett növény, melyet fehér vagy zöld színben is meg lehet vásárolni. Ha a növényt homokkal takarják be, akkor fehér marad. Ha napfény is éri, akkor bezöldül.

Az íze nem rossz, de néhány ember egy speciális mellékízt érezhet. Ezt a speciális ízt egy kis cukorral meg lehet szüntetni, így mindig érdemes a spárgát egy pici cukorral főzni vagy párolni.

Kétféle dolog miatt érdemes spárgát enni.

1. Mert fogyókúrás. A spárgát előszeretettel használják a fogyókúra során, mivel 93-95%-a víz, s alig van benne szénhidrát. Van benne viszont rost, vitaminok, nyomelemek, így nem csak erőt ad, de kiválóan laktat is. 100 gramm spárga csak 20 kcal.

2. Mert egészséges. A spárga híres a vízhajtó hatásáról. Emiatt alkalmazzák vesekő elhajtására, de a szervezet vízháztartásának szabályozásával tehermentesíti a szívet is. Hasznos a méregtelenítésre, s akkor még nem beszéltünk az előbbiekben felsorolt vitaminok és nyomelemek hasznosságáról.

Erősen idénynövény, április elejétől június közepéig terem. Utána konzerves vagy üveges változatban érhető el, ami meg sem közelíti a friss spárga minőségét!

Alapvetően a fogyasztásában tér el a kétféle színű spárga, így érdemes ezek elkészítését is áttekinteni.

Fehér spárga

feher-sparga.jpg

A fehér spárgát meg kell hámozni, mert a héja többnyire kesernyés. Ehhez elég egy burgonyahámozó, s vékonyan le kell húzni a héját.

A spárga alját meg kell hajlítani oldalirányban, ekkor az aljából egy kisebb-nagyobb darab letörik. Néha a fél spárga :( Ez azt a helyet jelzi, ami alatt a spárga fás, így a letört részt mi kidobjuk. Hallottam olyat, akik ezt a részt vastagabban hámozzák és felhasználják, de mindenki döntsön a maga belátása szerint.

A megmaradt felső fél fogyasztható a pucolás után.

Zöld spárga

zold_sparga.jpg

A zöld spárga puhább, mint a fehér, így általában nem kell pucolni, csak ha a ceruza vastagságnál vastagabbat fogtok ki. Az előkészítés itt is az alsó rész megfeszítésével történik, a letört alsó részek kukába kerülnek. Igen, itt is lesz olyan, amikor a spárga fele marad a kezetekben, s azt is érdemes mind kidobni.

Több helyen javasolják a fehér spárga kb. 1 centis felső fejének külön főzését a testtől, mi ezt nem szoktuk. A zöld spárgánál viszont tényleg ez a helyzet, ott a tetején lévő kis virágos részt le kell pattintani a szárról.

A megmaradt szár, amiről letörtük a fás alját, és a felső virágos részt, mehet a főzővízbe vagy a serpenyőbe. A felső kis virágos rész viszont nagyon kényes, s érdemes csak 1-2 percre forró vízbe tenni. Így átfől, de egyben zsenge és roppanós marad. A tálaláskor a fejrészeket külön rá kell rakni a spárgás ételre, így egy extra textúrát ad.

Ha te a zöld spárga fejét nem töröd le, hanem együtt használod fel a testével, megfosztod magad egy kiváló gasztronómiai élménytől!

Spárgakrémleves

Spárgakrémlevest lehet zöld spárgából és fehér spárgából is készíteni. Mi most fehér spárgából készítettük. Csináltuk már zöldből is, olyankor levágtuk a spárga fejét, és a végén csak rövid ideig pároltuk a levesben, hogy roppanós maradjon.

De most vissza a fehér spárgához. Hozzávalók a leveshez:

  • 1 csokor fehér spárga
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj vagy más zsiradék
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kanál tejföl

Elkészítése

A spárgák fás szárát a fentebb leírt módon lepattintjuk. A megmaradó részeket megpucoljuk.

A vöröshagymát és a fokhagymát feldaraboljuk, majd kevés zsiradékon megdinszteljük.

A spárgát és egy nagyobb darab megpucolt burgonyát kisebb részekre vágunk. Hozzáadjuk őket a hagymás alaphoz, és egy picit átpirítjuk az egészet. Ezután felöntjük vízzel.

Sózzuk, s egy kanál cukrot adunk hozzá. Aki diétázik, csökkenthet a cukormennyiségen, de egy kis cukor kell az esetleges mellékíz megszüntetéséhez.

Amikor a spárga megfől, egy botmixerrel összeturmixoljuk a levest. Egy kanál tejföllel lágyabbá tehetjük az egészet, de aki ezt nem szereti, el is hagyhatja.

És kész. Igen, ez ennyire egyszerű. Feltétnek pirított kenyérkockát vagy zsemlekockát adhatunk a leveshez, mi reszelt grana padano sajtot szórtunk rá. Grana padano helyett a parmezán is tökéletes, de ha csak trappista sajt van otthon, azzal is csodálatos lesz.

Nézzétek csak meg a videót, milyen lett a végeredmény:

Ha tetszett a videó, ide kattintva iratkozzatok fel YouTube csatornánkra!

Krémlevesek: tippek és amiket kerülj el

A fenti recept is jól mutatja, hogy nagyon könnyen finom krémleves készíthető. Szinte bármilyen zöldséget fel lehet használni, sőt, gyümölcsökből is nagyon finom levesek készülhetnek. Itt összeszedtünk néhány ötletet, mellyel te is tökéletes krémleveseket csinálhatsz, illetve, pár dologról le is beszélnénk:

1. A legtöbb zöldséges krémlevesnek jól áll a hagyma vagy fokhagyma. Ez különösen igaz akkor, ha a felhasznált zöldség semlegesebb ízű, de az élettani hatásai kiválóak. A hagymaféléket mindig érdemes kicsit megpirítani egy kevés olajon, így elveszítik az az erősségüket. Ráadásul, pirítva mindig finomabbak a dolgok!

2. Sok recept húslevest, alaplevet, húsleves kockát ajánl a krémleves alapjául. Igazság szerint a húsleves és alaplé a zsírt adja bele, de sima vízzel is nagyon finom lesz a leves. Kalóriában biztos sokkal kevesebb lesz, s úgyis minden a fűszerezéseden múlik. A leveskockákat érdemes teljesen elfelejteni, mert nagy részük só. Teljesen felesleges drága zöldségeket venned az egészséged érdekében, ha a leveskockával megölöd a szíved a sok sóval!

3. A legtöbb levesnek jól áll egy kis lágyítás a végén. Ezért ír sok recept főzőtejszínt. A tejszín azonban drága az ételhez képest, ráadásul rettenetesen zsíros. Tökéletesen megölhetni a finom zöldséglevest. A lágyításra kiváló egy kanál tejföl, melytől nem lesz olyan "zöld" ízű a leves, de krémesebbé válik. Csak 20%-os tejfölt használj, mert a 12%-os túl híg és vizes lesz a krémleves.

4. Feltétnek nagyon jó a kenyérkocka vagy a zsemlekocka. A boltban kapható levesgyöngyök zsírban sültek, így zsírosak. Csak kockázz fel egy akár szikkadt zsemlét vagy kenyeret, s forró serpenyőben pirítsd meg. Ha nem teszel zsiradékot a serpenyőbe, s folyamatosan mozgatod a kenyérkockákat, akkor néhány helyen egy kicsit megfeketednek, s brutál módon feldobják a leves ízét!

5. A híg leveseket liszttel vagy keményítővel lehet besűríteni. Mi általában 1 nagyobb burgonyát főzünk az olyan levesekbe, melyeket sűríteni akarunk.

6. A reszelt sajt mindig jó feltétnek, ráadásul tökéletes a leves sűrítésére is. Figyelni kell azonban a sajt ízére. A trappista is el tudja vinni a leves ízét egy sajtosabb ízvilágba, a parmezán vagy gouda féle erősebb ízek pedig aztán teljesen meg tudják változtatni. Próbáld megtalálni a saját ízvilágodat!

7. Ha túl sűrű lesz a krémlevesed, mire este elővennéd, csak önts hozzá egy kis vizet, forrald fel, és ismét tálalhatod.

8. Mindenképp próbáld ki a krémleves készítését fokhagymából, vöröshagymából, sárgarépából, borsóból, karfiolból, sütőtökből és brokkoliból. Ezek mind kiváló levesek, s mindenhol lehet egyet csavarni az ízeken. Pl. a vöröshagymából francia hagymakrémlevest lehet csinálni, ahol a levest egy sajtos pirítósra mered rá, a sárgarépakrémleves kívánja a szerecsendiót, a sütőtökkrémlevesnél pedig érdemes megsütni a sütőtököt, s pirított tökmaggal tálalni. A krémlevesek tutira az a terület, ahol maximálisan kiélheted magad, s mindig új dolgokat fedezhetsz fel!.

Nézzétek meg ezt a galériát, összeválogattam pár képet a korábbi leveseinkből. Ha feliratkoztok a YouTube csatornánkra ide kattintva, folyamatosan elkészítjük ezeket újra és ti is megnézhetitek a receptet.

Ha szeretnétek más recepteket is megismerni, itt a Facebook receptes csoportunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8514757301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása